Filatelija Bokić Filatelija Bokić

Popis izloŽbi

Objavljujemo popis izložbi u Hrvatskoj i svijetu za 2009., 2010. i 2011. godinu. Ovo nije konačan popis jer će se on u budućnosti dopunjavati sa novim podacima. Popis izložbi možete "skinuti" - OVDJE

"CHINA 2009."

Najveća ovogodišnja svjetska filatelistička izložba "CHINA 2009." održala se je od 10. do 16. travnja 2009. u gradu Luoyangu u središnjoj Kini. Izložba je održana u potpuno novoj zgradi Luoyang muzeja, a koliko je izožba bila velika najbolje govori podatak da su izlošci bili prikazani na čak 3.200 izložbenih vitrina. Među raritetima je bila izložena kolekcija britanske kraljice o prvim poštanskim markama "Penny Black" kao i rariteti Kineske pošte. Na izložbi "CHINA 2009." sudjelovali su brojni filatelisti, među kojima i hrvatski. Prema odluci međunarodnog žirija hrvatski filatelisti su za svoje zbirke osvojili 2 velike pozlaćene medalje (Željko Gubijan i Nikola Maraković iz Zagreba), 2 srebrne (Željko Stefanović iz Zagreba i Mario Lušić iz Šibenika) i 1 brončanu medalju (Zdravko Kovačić iz Karlovca u kategoriji mladeži). Hrvatska filatelistička literatura ocjenjena je vrlo uspješno sa 1 velikom pozlaćenom medaljom (Ivan Martinaš iz Rijeke), 4 pozlaćene medalje (Mladen Vilfan - dvije medalje, Berislav Sekelj i Petar Strpić iz Zagreba), 2 srebrne (Julije Maras iz Zagreb i HFS), 1 posrebrenu (FD "Zaboky") i 2 brončane medalje (HFD "Zadar" i Marijan Šegedin). Na izložbi je bila prisutna i Hrvatska pošta d.d. kako sa svojim promidžbeno - prodajnim štandom tako i sa izloškom - prezentacijom hrvatskih maraka za koji je osvojila prestižno 3. mjesto između tridesetak poštanskih uprava iz cijelog svijeta.

Na otvorenju izložbe je bilo niz svjetskih zvijezda poput pjevačice Sarah Brighton i glumca Jackie Chana. Uobičajeno ova izložba je filatelistički obilježena prigodnom dopisnicom i prigodnim poštanskim žigom koji je bio u uporabi u pošti 10101 Zagreb u Jurišićevoj ulici. Listu hrvatskih izlagača možete "skinuti" - OVDJE

Ivan Librić, HFS english.cri.cn

"CROATICA 2008. KARLOVAC"

U četvrtak, 17. prosinca 2008. u galeriji Doma OS "Zrinski" u Karlovcu je otvorena Nacionalna filatelistička izložba "Croatica 2008. Karlovac". Izložbu je na prigodnoj svečanosti otvorio gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić. Povod ovoj izložbi je 90. obljetnica Hrvatskog filatelističkog društva "Karlovac", kao i 90 godina od izdanja prve Hrvatske marke. O ulozi Hrvatske pošte u razvoju filatelije govorio je član Uprave Hrvatske pošte Andrej Sardelić, dok je o značaju filatelije govorio predsjednik Hrvatskog filatelističkog Saveza Ivan Librić. Uzvanike, goste i predstavnike medija pozdravio je domaćin predsjednik HFD "Karlovac" Miroslav Krnić. Predsjednik HFND "Novska" Matej Glavić predao je slavljenicima prigodan dar. Na otvorenju se okupilo stotinjak posjetitelja koji su sa zanimanjem razgledali izložbu, a najviše interesa je vladalo za izloške prvih Hrvatskih maraka. Hrvatska pošta je u prostoru izložbe pripremila izdvojeni poštanski šalter, dok je HFD "Karlovac" pripremio prigodni poštanski žig, omotnicu i maksimum kartu. Na izložbi su izlagala 62 izlagača iz Hrvatske te jedan iz Slovenije. Svi nazočni su istakli da je izložba sjajno organizirana, da se na njoj mogu vidjeti vrhunski izlošci Hrvatske filatelije te da predstavlja istinsku promociju filatelije. Izložbu su posjetila i djeca koja su sa vrlo velikim zanimanjem razgledali izloške, ali sa još većim zadovoljstvom napisali su novogdišnju čestitku, lijepili poštanske marke i udarali žigove. Izložba je bila otvorena od 17. do 21. prosinca 2008. godine.

& radio-mreznica.hr

Odjeci Svjetske filatelistiČke izloŽbe "EFIRO 2008."

U predvorju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na zagrebačkom Prisavlju 17. studenoga 2008. svečano je otvorena filatelistička izložba "Odjeci Svjetske filatelističke izložbe EFIRO 2008". Autor izložbe je Marijan Šegedin, koji je kao nacionalni povjerenik Hrvatskog filatelističkog saveza predstavljao Hrvatsku na Svjetskoj izložbi "EFIRO 2008." održanoj krajem lipnja u Bukureštu, a svečano ju je otvorila Oana-Cristina Popa, veleposlanica Rumunjske u Republici Hrvatskoj. Radi promidžbe ove izložbe Hrvatska pošta je darovala redovite dopisnice "Sisak" na kojima je napravljen dotisak, a u Poštanskom uredu 10156 Zagreb u uporabi je bio i prigodni poštanski žig s motivom vlaškog princa Vlada Tepeša, poznatijeg kao grof Drakula.

FilatelistiČka izloŽba "VIANA 2008."

U portugalskoj Viani do Castelo od 28. listopada do 2. studenog 2008. je održana međunarodna filatelistička izložba "VIANA 2008.", na kojoj su hrvatski izlagači bili do sada najbrojniji i najuspješniji. Izložba je bodovana za nacionalno, inter-regionalno i međunarodno natjecanje. Na poziv Portugalskog filatelističkog saveza Hrvatska je na ovoj izložbi sudjelovala kao poseban gost, a hrvatski filatelisti osvojili su čak 34 medalje. Cijeli događaj je zračio iznimnom dobrodošlicom prema izlagačima iz Hrvatske kakva se do sada još nije imala prilike sresti. Nije se moglo ne primjetiti da osim ljubavi prema filateliji Hrvati i Portugalci imaju puno sličnih povijestnih i kulturoloških obilježja poput detalja na narodnoj nošnji.

IzloŽba u Gradskoj knjiŽnici "Županja"

Pridružujući se obilježavanju 130. obljetnice Hrvatskog crvenog križa i 55. obljetnice dragovoljnog darivanja krvi, Klub kolekcionara "Županja" organizirao je s Gradskom organizacijom Crvenog križa i Gradskom knjižnicom "Županja" prigodnu izložbu. U filatelističkom dijelu izložbe Antun Jelić je poštanskim markama prikazao povijesni pregled djelovanja Crvenog križa od osnivanja do danas, dok je Veljko Guduraš starim, rijetkim i vrijednim originalnim dokumentima prikazao rad i djelovanje Crvenog križa u razdoblju od 1922. do 1940. na području županjske Posavine. Izloženo je i 350 raznovrsnih značaka te četiri priznanja vezanih uz rad i djelovanje Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i Crvenog kristala, a na posebnom panou prikazan je proces izrade prigodne omotnice. Izložba je bila otvorena od 24. listopada do 10. studenog 2008. godine.

filatelistiČka izloŽba "Novska '08"

Hrvatsko filatelističko numizmatičko društvo "Novska 94" je po četvrti put organiziralo Nacionalnu jednovitrinsku filatelističku izložbu. Ocjenjivački sud, Matej Glavić, Marijan Šegedin i Dražen Tomerlin, za izlaganje u holu Srednje škole Novska, odabrali su izloške od 61. filatelista iz cijele Hrvatske. Izložba se mogla pogledati do 31. listopada 2008. godine. Članovi HFND "Novska 94" dobitnici su brojnih priznanja i medalja na izložbama u Hrvatskoj i svijetu. Predsjednik društva, Matej Glavić, među najveće uspjehe ubraja Priznanje grada Novske i osvajanje prvog mjesta na rang listi najuspješnijih društava u Hrvatskoj. Pored više prigodnih omotnica i žigova, velikim uspjehom smatramo izdavanje poštanske marke vezane za Novsku. To je marka "Novljanski ogrc", a inicirali smo i izdavanje marke "Park prirode Lonjsko polje" i marke u povodu 10. obljetnice VRA "Bljesak" , istaknuo je Matej Glavić.

"PRAGA 2008"

U Pragu se od 12. do 14. rujna 2008. održala svjetska izložba pod nazivom "Praga 2008.". Tri dana koliko je izložba trajala, posjetilo ju je više od 45.000 posjetitelja iz Češke i inozemstva. Glavna atrakcija izložbe je bio dio filatelističke zbirke Elizabeth-e II koja uključuje i najvrijednije poštanske marke poput "Penny Black-a" i "plavog Mauricijus-a". Zbog visokih mjera sigurnosti zbirku je uspjelo pogledati samo oko 5.000 posjetitelja. Ova izložba je sigurno probudila interes za filateliju kod brojnih posjetitelja, naročito mlađih koji su pokazivali veliko zanimanje za bavljenje ovim hobijem.

"WIPA 2008."

Izložbu "WIPA 2008." održanoj u bečkom Austria Center Vienna, od 18. do 21. rujna 2008. je posjetilo preko 50.000 ljubitelja filatelije. Hrvatski izlagači osvojili su ukupno 19 medalja od čega 2 zlatne i jednu specijalnu nagradu, zatim 1 veliku pozlaćenu, 3 pozlaćene, 5 velikih srebrnih medalja, 2 srebrne, 2 posrebrene i 4 brončane medalje. Najbolje ocjene dobio je Nikola Maraković iz Zagreba, koji je nagrađen sa dvije zlatne medalje za zbirke "Bosna i Hercegovina" sa specijalnom nagradom i po prvi puta nakon 50 godine zlato za zbirku "NDH 1941.-1945.". U razredu literature najbolje je ocijenjen rad Rječanina Ivana Martinaša "Marke Rijeke 1919.-1924.". Naši filatelisti su na izložbi na kojoj je sudjelovalo 430 izlagača iz 56 zemalja sa 472 izloška na 2.435 izložbenih vitrina izložili 19 izložaka od čega 8 u kategoriji literature. Atrakcije izložbe bile su svjetski rariteti medu kojima su najvrjedniji "plavi i crveni Mauricijus" na pismu koje je kupljeno 1993. za 3.3 milijuna eura, a od modernih neizdata marka Njemačke s likom Audrey Hepburn.

"ZABOKPHILA 2008."

Filatelističko društvo "Zaboky" tijekom trajanja Svibanjskih svečanosti povodom mjeseca Grada Zaboka je organiziralo drugu regionalnu natjecateljsku filatelističku izložba "ZABOKPHILA 2008.", koja se održala u Zaboku, od 8 do 22. svibnja 2008. u Dvorani HEP-ODS d.o.o. ELEKTRA Zabok, Matije Gupca 57. Izložba je održana s ciljem promocije filatelije kao opće društveno korisne aktivnosti, suradnje i druženja među filatelističkim društvima u regiji te je ove godine po prvi puta i natjecateljskog karaktera. Izložba je održana pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, Grada Zaboka i Hrvatskog filatelističkog saveza.

Druga regionalna filatelistička izložba sjeverozapadne Hrvatske "ZABOKPHILA 2008." je dio međuklupskih aktivnosti na kojoj su sudjelovali članovi filatelističkih društava i klubova s registriranim djelovanjem na području regije sjeverozapadna Hrvatske i to prvenstveno: Varaždinski klub kolekcionara, Ivanečki klub kolekcionara, Hrvatsko filatelističko društvo "Zrinski" Čakovec, Filatelistički klub "Marija Hunjak" Čakovec, Klub mladih filatelista "Trakošćan"  Bednja i Filatelističko društvo "Zaboky" iz Zaboka.

Sudjelovanje na izložbi bilo je otvoreno za sve članove Hrvatskog filatelističkog saveza, kao i članove filatelističkih društava iz članstva FEPA i FIP, tako da su na izložbi sudjelovali  i gosti, prijatelji filatelisti iz: Društva filatelista i numizmatičara "Šibenik", Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije "Zagreb", Hrvatskog filatelističkog društva "Vinkovci", Filatelističkog društva "Split", Filatelitičkog društva "Poštar", Filatelističkog kluba "Sisak", Hrvatskog filatelističko-numizmatičkog društva "Novska 94", Hrvatskog filatelističkog društva "Slavonski Brod", Udruge numizmatičara, filatelista i prijatelja starina "Baranje", Filatelističkog društva "Osijek", Filatelističnog društva "Maribor", Saveza filatelista "Vojvodine" i Kluba kolekcionara "Subotica".

Svečano otvaranje izložbe je bilo 8. svibnja 2008. godine. Nazočnima su se obratili predsjednik Filatelističkog društva "Zaboky" dr. Nenad Juranić, izvršni organizator izložbe Željko Stefanović, predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivica Librić te na kraju gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek koji je ujedno i otvorio izložbu. U predvorju dvorane bio je postavljen poštanski šalter Poštanskog ureda 49210 Zabok. Na njemu je u uporabi bio prigodni poštanski žig "110. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Stepinca" i prigodne poštanske omotnice u izdanju Filatelističkog društva "Zaboky" broj 37 i 38. U subotu, 10. svibnja 2008. nakon održane sjednice Zbora sudaca Hrvatskog filatelističkog saveza u prostorijama FD "Zaboky" izvršeno je ocijenjivanje izložaka na "ZABOKPHILI 2008.". Sudačka komisija bila je u sastavu: Dražen Tomerlin - predsjednik, članovi Dario Filjar i Matej Glavić te Željko Stefanović - tajnik.

Prema odluci sudaca i organizacijskog odbora druge regionalne filatelističke izložbe "ZABOKPHILA 2008." podijeljene su slijedeće nagrade:

Posebna nagrada HFS (slika Midhat Jelkić Bosner: "Veduta Zagreba"): za najbolje ocijenjeni izložak izložbe: Mario Lušić: "Kraljevina Jugoslavija" - 90 bodova (DFN "Šibenik")

Posebna nagrada FD "Zaboky" (slika Ivana Komara: "Crkva Sv. Jelene Križarice u Zaboku"): za najbolje ocijenjeni izložak u tematskom razredu: Staša Bračić: "Biciklizam" - 86 bodova (FK "Maribor");

Posebna nagrada (nagrade sponzora): za najbolje ocijenjeni izložak u izložbenom razredu: Krunoslav Tušek: Tračnice svijeta - maksimafilija  - 83 boda (FD "Poštar"), Hrvoje Turdija: "Klasično ili akademsko veslanje" -  mladež - 72 boda (HDOFM), Gordan Turdija: "Janica" - otvoreni razred - 68 bodova (HDOFM) i Pjero Baranović "Tito na cjelinama Jugoslavije" - cjeline - 54 boda (FK "Split").

Svi izlagači su dobili diplome za sudjelovanje, a nagrađeni izlošci i medalju u boji kojom su nagrađeni. Svim sponzorima su podjeljene zahvalnice za potporu jer je njihov doprinos nemjerljiv. Za vrijeme trajanja izložbe još su prigodnim poštanskim žigom i prigodnom  omotnicim obilježeni: Majčin dan - koverta broj 39, Nikola Tesla - 120 godina patenata u prijenosu električne energije - koverta broj 40 i Dan grada Zaboka koverta broj 41. i 42.

Nakon provedenih dosadašnjih aktivnosti i priređenih izložbi, filatelističko društvo "Zaboky" je iskazalo kandidaturu za organiziranje nacionalne natjecateljske filatelističke izložbe "ZAGORJEPHILA 2009.". koja bi se održala u Krapini, a u povodu 200. godišnjice rođenja Ljudevita Gaja. Filatelističko društvo "Zaboky" je već započelo s organizacijskim pripremama.

& Filatelističko društvo "Zaboky"

"Alpe - Adria 2008."

Od 18. do 24. travnja 2008. u austrijskom gradu Deutschlandsbergu održala se filatelistička izložba "Alpe-Adria 2008.". Sudjelovale su sve zemlje članice Alpe-Adria asocijacije. Ukupno je bilo izloženo 112 izložaka. Izlagači iz Hrvatske su sudjelovali s 14 izložaka i 2 eksponata literature. Ukupno su izlagači iz Hrvatske osvojili 1 zlatnu medalju u kategoriji mladeži, 4 vermeil medalje i 8 srebrnih medalja. Naviknuti na puno bolje rezultate s Alpe - Adria i sličnih natjecanja ovi postignuti rezultati hrvatskih izlagača su prilično niski.

Povjerenik HFS-a za ovu izložbu gosp. Borut Kopani prima zlatnu medalju koju je u kategoriji mladeži osvojio Zdravko Kovačić

Da je organizator dao podatke o ocjenjivanju za pojedine izloške bilo bi jasnije u čemu se pogriješilo jer su isti izlošci na natjecanjima i većega ranga od Alpe - Adria postizali bolje rezultate. Izlagači Riječkog filatelističkog društva "Rijeka" nisu bilo po tome nikakva iznimka, a rezultati su: Borut Kopani: Greške na poštanskim markama RH i specijaliteti - vermeil, Mladen Vilfan: Poštanska povijest VUJA, zona B - vermeil, Mirko Merlak: Poštanska povijest Dalmacije 1919.-1921. - smaragd, Ivan Martinaš: Poštanska povijest Rijeke, Fiume 1918.-1924. - srebro, Igor Goleš: Kolumbo - srebro, Borut Kopani:  XII Jadranski filatelistički susreti  u klasi literature - srebro.

Kao jedinu svijetlu točku s ovogodišnjeg Alpe - Adria susreta treba istaknuti da je predsjednik našega Hrvatskog filatelističkog saveza gosp. Ivan Librić izabran za novoga predsjednika grupacije Alpe - Adria na čemu mu svi hrvatski filatelisti iskreno čestitaju.

rfdr.net

"Croatica 1907.-2007."

U povodu 100. obljetnice od održavanja Prve hrvatske filatelističke izložbe u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, na istom je mjestu otvorena izložba "Croatica 1907.-2007.". Na izložbi je sudjelovalo 115 izlagača iz deset zemalja, a poštanske marke, koverte, dokumenti, pisma, izloženi su u 244 vitrine.

Hrvatski rariteti prvi put na izložbi

Prvi put su izloženi rariteti hrvatske filatelije iz vremena NDH, Države SHS i Slobodnog teritorija Trsta. Prikazano je nastajanje marke iz 1943. sa slikom Vladimira Kirina "Dolac", koja je u to vrijeme bila proglašena najljepšom markom Europe. U prošlih 169 godina, otkad su uvedene, poštanske marke su svjedoci i dokumenti mnogih događanja, a značajno mjesto imaju i danas, unatoč internetu i mobilnoj telefoniji, rekao je Ivan Librić predsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza, organizatora izložbe. Ocijenio je da je filatelija puno više od jednog od najpopularnijih hobija na svijetu, jer "poštanske marke su ambasadori svake zemlje i za mnoge izvor različitih spoznaja". Librić je podsjetio na veliki uspjeh Prve hrvatske filatelističke izložbe 1907. u "hramu hrvatske filatelije - Umjetničkom paviljonu", o kojoj su pisale brojne strane novine, od Beča i Budimpešte do Berlina, Pariza i New Yorka.

Predstavljene sve nagrađivane marke

Na izložbi "Croatica 1907.-2007." predstavljene su sve dosad nagrađene marke RH te nova prigodna poštanska marka u povodu 100. obljetnice Prve hrvatske filatelističke izložbe. Hrvatski filatelistički savez za jubilarnu je izložbu pripremio tri prigodna poštanska žiga, a Hrvatska pošta kuvertu te prigodni žig. Izložba je bila natjecateljskog karaktera. Izlošci su se ocjenjivali prema njihovu stanju, rijetkosti, prezentaciji i svrstani su u deset izložbenih kategorija - od tradicionalne filatelije i poštanske povijesti do tematske filatelije i izložaka mladeži.

web hosting powered by www.zubak.com